grilje-izdvojena

Grilje

Grilje i brisoleji

Grilje

grilje-reference-maxmara-17.jpg

Grilje su dodatak stolariji koji vam osim odlične zaštite od sunca nudi i zaštitu od: vjetra, vrućine, hladnoće, insekata, neželjenih pogleda, ali i od provale i krađe. Osim toga grilje omogućavaju prirodnu ventilaciju prostora.

Prema zasjenjivanju dijelimo ih na: grilje sa fiksnim lamelama, grilje sa pokretnim lamelama i pune grilje (škure).

Prije nego što odlučite koji tip grilje ćete kupiti vodite računa koliko želite zamračiti unutrašnjost prostorije. Fiksne lamele propuštaju više svjetlosti jer su postavljene tako da su stalno u poluzatvorenom položaju (nagnute oko 60°) tako da omogućavaju stalno strujanje vazduha kroz njih, ali ne mogu potpuno zamračiti prostoriju. Pomične lamele se mogu zakretati ručno, a postoji nekoliko različitih mehanizama za zakretanje lamela.

Prema načinu otvaranja grilje dijelimo na: zaokretne, preklopne, harmo i klizne.

Grilje se mogu montirati direktno na prozor, na svoj štok (okvir) koji može biti postavljen potpuno do okvira prozora ili ravno sa vanjskom ivicom fasade. Postoji i „Z“ izvedba okvira grilje koja naliježe sa vanjske strane otvora na fasadu. Grilje, takođe, mogu biti i klizne sa vanjske strane fasade ili preklopne (harmo) i preklapati se van na fasadu ili unutar otvora (špalete) prozora.

MAXMARA u svom proizvodnom programu ima grilje od PVC-a i aluminijuma.

Aluminijumske grilje

Kao najbolje rješenje za izradu grilja pokazao se aluminijum. Neke od prednosti aluminijumskih grilja nad ostalim materijalima su:

  • lagane, čvrste i postojane,
  • jednostavno rukovanje, čišćenje i održavanje,
  • dugovječnost i otpornost na sve vremenske uticaje,
  • moguća regulacija pomičnih lamela do potpunog zamračenja,
  • moderan dizajn,
  • gotovo neograničen izbor boja po RAL karti ili nekoj drugoj (moguća i imitacija drveta).

PVC grilje

Proizvedene su od PVC materijala koji ima izuzetnu klimatsko-vremensku postojanost. Zadržavaju optimalan kvalitet i pod uticajem agresivne morske klime i industrijskih zagađenja. U komoru svih PVC profila stavljamo čelično ojačanje koje garantuje visok nivo stabilnosti i savršenu funkcionalnost. Uglovi krila i okvira (štoka) grilje su dodatno ojačani ugaonim ojačanjem vara grilje. PVC grilje su jednostavne za rukovanje, čišćenje i održavanje. Paleta boja je ograničena (bijela, mahagoni, zelena, hrast, orah, zeleno, itd…). Postojane su na sunčevu svjetlost i UV-zračenje.

Za okivanje grilja koristimo okov ROTO (Njemačka). Okov je izrađen od visoko kvalitetnog čelika. Završna obrada – plastifikacija: crna i bijela boja.

Brisloleji

Brisoleji su aluminijske konstrukcije koje se montiraju na vanjski dio fasade. Služe za zaštitu od sunca.
Aluminijske lamele mogu biti različitog oblika, širine i razmaka. Mogu biti postavljene vertikalno ili horizontalno. Lamele mogu biti fiksne, ali mogu biti i pokretne. Pokretne lamele moguće je zakretati ručno ili automatski preko elektromotora.

Brisoleji se najčešće se ugrađuju na poslovne objekte, ali izvrsno se uklapaju i u stambene objekte moderne arhitekture.

 

grilje-reference-maxmara-02

 
Grilja sa pokretnim lamelama
 
Grilja sa fiksnim lamelama
 
Harmonika grilja
 
Klizna griljaa