Zimski Vrtovi

Zimski vrtovi

Današnji životni tempo nameće nam nedostatak slobodnog vremena za češće izlaske i boravak u prirodi. Zbog toga postoji sve veća potreba za izgradnjom i uređenjem zimskih vrtova koje ćemo koristiti tokom cijele godine, a ne samo u dugim i tmurnim zimskim danima.

Zimski vrtovi, bilo da je riječ o posebnoj konstrukciji koja se nadovezuje na stambeni objekat, ili pak u vidu ostakljene terase ili balkona, vizuelno spajaju enterijer i eksterijer, čineći ga pravim izvorom prirode koji će vas ispuniti pozitivnom energijom. Ostakljene površine pridaju prostoru posebnu udobnost čime se dobija osjećaj kao da smo uvijek u direktnom dodiru sa prirodom.

Iako zimski vrtovi imaju svoje prednosti u bilo koje vrijeme, njihove pozitivne strane možda su ipak najuočljivije u zimskom periodu. S obzirom da zimi puno vremena provodimo u zatvorenom prostoru što nas često čini neraspoloženima, zimski vrt u tom slučaju može imati zaista veliki značaj. Uživanje u zelenilu u toplini svoga doma za vrijeme hladnih zimskih dana postaje potreba i želja mnogih.

Kada je riječ o zimskom vrtu kao nastavku dnevnog boravka ili neke druge prostorije, tada je najbolje da ga uredite u istom stilu koji prevladava u ostatku prostorije. Ako je zimski vrt zasebna cjelina, tada ga možete urediti na bezbroj načina, bez obzira na unutrašnje uređenje ostatka prostora.

Kako biste u svom zimskom vrtu maksimalno uživali tokom cijele godine, potrebno je postići prijatnu temperaturu unutar prostora, što podrazumjeva kvalitetno zastakljivanje sa dobrom izolacijom. Imajući u vidu činjenicu da staklo zauzima najveći dio površine zimskog vrta važno je izabrati staklo koje ima najbolje izolacijske karakteristike. Najčešće se primjenjuje dvostruko sigurnosno izo staklo, s tim da je jedno staklo niskoemisiono, a prostor između stakala je punjen argonom.

Noseći elementi konstrukcije zimskog vrta izrađuju se od aluminijimskih profila sa termičkim prekidom zbog karakteristične čvrstoće materijala, male težine, kao i dugotrajnosti i otpornosti na koroziju.

Kombinacijom sistema otvaranja i zatvaranja, ljeti ga možete korisiti kao oazu mira, a zimi za uživanje u prekrasnom pogledu na okolinu koja vas okružuje. Otvaranje i zatvaranje zimskog vrta može se izvesti kombinovanjem različitih sistema, od fiksnih i prozorskih elemenata do kliznih i harmo stijena.

Zimske vrtove trebate graditi na južnoj strani, budući da će na južnoj strani vrt zimi biti obasjan sunčevim zrakama koje će ugodno grijati unutrašnjost vrta, a time i troškove grijanja donekle smanjiti.
Osim toga, na južnoj strani će vrt primati najviše svjetla, što će odgovarati većini biljaka koje u zimskom vrtu prezimljuju.